Curs graphic design – 1 Culorile

curs graphic design 1 culorile

Culorile

Structura culorilor

Exista zeci de mii de culori si mult mai multe posibilitati de combinare a lor. In aceasta paleta incredibil de ofertanta, lucratorul pe taram grafic se poate descurca doar cunoscand tipurile de clasificare ale culorilor.

Dar nu este chiar asa de grav, pentru ca nu exista decat trei moduri prin care se diferentiaza culorile intre ele: nuanta, ton si saturatie.

Vom vedea in continuare cateva caracteristici ale culorilor.

Din felul in care se compun, culorile sunt: primare, secundare si tretiare

Culorile primare sunt usor de retinut, fiind cele din drapelul patriei noastre iubite – vezi fostul imn national “Trei culori cunosc pe lume/Amintind de-un brav popor…”.

Culorile secundare se obtin din mixarea culorilor primare. Din rosu cu galben rezulta portocaliu, din galben si albastru – verde, iar din albastru si rosu rezulta violet.

Culorile tertiare sunt acele culori care se creeaza prin combianrea unei culori primare cu o culoare secundara din apropierea ei (v. discul culorilor). In acest fel vor rezulta urmatoarele culori tertiare: rosu-portocaliu, gaben-portocaliu, galben-verzui, albastru-verzui, albastru-violet si rosu violet. Culorile tertiare sunt tente ale unor nuante.

 1. curs gratuit graphic design_discul-culorilor

  discul-culorilor

*Culorile complementare. Verdele si rosul sunt situate in opozitie pe discul culorilor, sunt asociate contrastului.

*Culorile analoge, de pilda verdele si albastru sunt adiacente, de aceea sunt asociate armoniei.

La final sa vorbim putin si despre compunerea culorilor si mediile in care se manifesta aceste culori.

1 Culorile primare aditive

Cele trei culori primare, rosu, verde si albastru (R-red, G-green si B-blue) se mixeaza creand orice culoare a spectrului. Din suprapunerea lor rezulta culoarea alba. Sistemul RGB, adica aceste culori aditive, se foloseste in mediul electronic, fiind redate de ecranul calculatorului, videoproiectorului, TV etc.

2 Culorile sustractive

Sunt culorile primare ce se folosesc in industria tiparului. Spectrul culorilor este dat de culorile primare cyan, magenta si galben (yellow), iar din suprapunerea lor rezulta culoarea neagra. Acest sistem poarta numele culorilor ce il definesc, CMYK. Litera K vine de la black-negru.

Mai exista multe sisteme de codificare a culorilor. Cand doriti sa folositi o culoare speciala, sa spunem auriu, veti avea nevoie de culorile spot pe care le veti gasi in sistemul universal de standardizare a culorilor numit Pantone.

Curs graphic design 1.2 Culorile

sistemele de compunere ale culorilor

In lectia urmatoare vom afla mai multe despre cateva atribute foarte importante ale culorilor, nuanta, tonul si saturatia >>

Advertisements

3 thoughts on “Curs graphic design – 1 Culorile

 1. […] 1 Culorile Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in blog, curs graphic design, web design and tagged culoare, curs, curs graphic design, design, design grafic, font, graphic design, layout, print, proportii, turtenk.wordpress, typography, web.Bookmark the permalink. Leave a comment […]

 2. nicola says:

  Mi-a placut tutorialul si astept continuarea. Ideile sunt interesante si de baza pentru explicarea notiunilor de design grafic.
  E cu atat mai binevenit cursul acesta, pentru ca nu prea am gasit pe net un curs asemanator.
  E foarte util si ma ajuta.
  Nicola

 3. […] graphic design, pe langa culoare si background, literele si lucrul cu textul sunt la fel de importante in comunicarea mesajului, dar […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s